Tanktoerismetaks

Tanktoerismetaks

Datum: vrijdag 12 juli 2019

Author(s): Redactie FinConnect

“Tanktoerismetaks”

 

 

Op maandag 8 juli verscheen op de website vrtnws.be een artikel “Ternat wil ‘tanktoerisme’ van vrachtwagens weren met belasting”, nadat dit nieuws eerder die dag ook al uitvoerig aan bod was gekomen in het programma “De ochtend” op Radio 1.

De burgemeester van Ternat, Michel Vanderhasselt, is zelf baas van een groot transportbedrijf. Niettemin geeft hij aan dat het tanktoerisme in zijn gemeente een doorn in zijn oog, en in het oog van veel van zijn dorpsgenoten, is. Hij pakt dit probleem aan door gebruik te maken van de mogelijkheid die artikel 170, §4 van de Grondwet geeft aan de gemeenten, met name de gemeentelijke fiscale autonomie. Deze gemeentelijke fiscale autonomie betekent dat de gemeenteraden zelf in alle vrijheid beslissen of ze belastingen heffen. Als ze dit doen, beslissen ze zelf over de aard daarvan, de belastbare materie, het bedrag, de toepassingsvoorwaarden en de vrijstellingen.

Zoals u zal vermoeden zijn er aan de gemeentelijke fiscale autonomie ook beperkingen. De vraag is dus of een gemeente zomaar kan beslissen om een zogenaamde “tanktoerismetaks” in te voeren? Trouwe FinConnect-lezers weten al langer dat dit wel degelijk kan en dat er reeds jaren een modeldocument onder de titel “Belasting op de brandstofdistributieapparaten” beschikbaar is op ons digitaal portaal. Dit werd overigens recent nog opgenomen in het boek “Lokale belastingen op economische activiteiten” van auteurs Sarah De Braekeleer en Joris Matthys, dat eveneens terug te vinden is op FinConnect.

Of u onderscheiden tarieven kan hanteren voor tankstations met of zonder bediening en naargelang er meer of minder “vulpistolen” (ook wel “schenktuiten” genoemd) aanwezig zijn kan u lezen in de toelichting van de auteurs bij het betreffende modelbesluit.

In Ternat voerde men recent dus ook een “Gemeentebelasting op motorbrandstofdistributieapparaten” in. Deze werd goedgekeurd op de zitting van de gemeenteraad van Ternat van 25 juni 2019. U kan het uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad hier terugvinden.

 

Meer informatie: