FinConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

De Top 5 van 2020

Het voorbije jaar passeerden er weer heel wat artikels de revue, met de coronacrisis meer dan eens op de achtergrond. De onderwerpen reikten van belastingen en debiteurenbeheer over subsidies heen tot aan BBC en overheidsopdrachten. Sommige bijdragen werden minder gelezen, sommige veel en andere waren een overdonderend succes. Hieronder presenteren we u op een dienblaadje, met de eindejaarsbelofte van in het komende jaar nog veel interessante content aan te reiken, de vijf meest gelezen artikels van 2020.

1. De ideale aanmaning – Anne Minsart

In januari was een ruim lezerspubliek weggelegd voor dit artikel van Anne Minsart, die het toen schreef nog in de hoedanigheid van financieel directeur van Mol. Twee maand later kreeg de theorie een praktische insteek met twee modelaanmaningen: een voor fiscale vorderingen en een voor de niet-fiscale vorderingen (deze zijn online raadpleegbaar voor abonnees).

De aanmaning komt ook in detail ter sprake in 'Debiteurenbeheer van lokale besturen'.

2. Goede praktijk: uittreksel uit het verslag aan de gemeenteraad van Geel in verband met COVID-19 – Anne Depoorter

In april deelde Anne Depoorter, financieel directeur van Geel, een aantal overwegingen (waaronder ook financiële) die zij uitschreef voor de gemeenteraad met betrekking tot het crisisbeheer naar aanleiding van de coronacrisis. Ook deze bijdrage was een groot succes. Omdat er sindsdien heel wat wijzigingen plaatsvonden, voorziet Anne Depoorter nu in een volledig geactualiseerde versie van haar artikel met de titel 'Financiële impact en maatregelen bij Corona voor Geel'.

3. Een goed retributiereglement – Sarah De Braekeleer

In juni prijkte deze bijdrage van Sarah De Braekeleer (advocaat) op de eerste plaats. Het bestond uit een uiteenzetting van de verschillende nuances – zoals een duidelijke bewoording, motivering en de algemene structuur – die van een retributiereglement een góéd retributiereglement maken.

Dit komt ook aan bod, samen met een rijke verzameling modellen, in 'Modellen van gemeentebelastingen en gemeenteretributies'.

4. Het vereenvoudigd derdenbeslag van artikel 1410 Gerechtelijk Wetboek – Luc Vermeiren

Het debiteurenbeheer in het OCMW is een complexe materie. Adjunct-financieeldirecteur en specialist in de materie, Luc Vermeiren, lichtte daarom de mogelijkheid toe die artikel 1410 Gerechtelijk Wetboek biedt. Dit artikel bevat namelijk het “vereenvoudigd derdenbeslag” voor ten onrechte uitgekeerde sociale uitkeringen door het OCMW. Nadat de bijdrage gevolg kreeg in de vorm van een reactie, kreeg het een maand later een update.

5. Nieuwe financieel directeurs voor Leuven en Mechelen – Anne Minsart & Katia Van Campenhout

De drijfveren, verwachtingen en ambities van Anne Minsart en Katia Van Campenhout die onlangs de overstap naar de centrumbesturen Leuven en Mechelen maakten, konden in september veel interesse opwekken. Het dubbelinterview dat de redactie met hun afnam was dan ook een van de meest gelezen artikelen van dit jaar. 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...