FinConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Covid-19 - Overheidssteun aan zelfstandigen en bedrijven die zijn vrijgesteld van de inkomstenbelastingen - Nieuwe fiscale fiche

De wet van 29 mei 2020 voorziet in verschillende dringende fiscale maatregelen ten gevolge van de Covid-19 pandemie, namelijk vrijstelling van de inkomstenbelastingen voor de vergoedingen die door de gewesten, de gemeenschappen, de provincies of de gemeenten ten gunste van belastingplichtigen die het slachtoffer zijn van de economische gevolgen te wijten aan de toepassing van de Ministeriële Besluiten van 13 maart 2020, 18 maart 2020 en 23 maart 2020, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van Covid-19 (sluitingen van inrichtingen, opschorting van activiteiten ...) te beperken.

Hiertoe behoren dus, op gemeentelijk niveau, subsidies die zijn toegekend aan voormelde begunstigden, ongeacht om welke fiscale maatregelen het ook gaat.

De mededeling van informatie over de bedragen van deze vrijgestelde vergoedingen die door de overheid werden uitgekeerd aan de belastingplichtigen in het kader van de COVID19 steunmaatregelen is dus erg belangrijk opdat de FOD Financiën haar opdracht juist kan vervullen, hetgeen uiteraard van belang is voor de betrokken belastingplichtigen.

De FOD Financiën vraagt bijgevolg aan de diverse overheden om hierover de nodige informatie te verstrekken aan de hand van de hiervoor nieuwe speciaal ontworpen fiscale fiche 281.99, die uiterlijk op 29 juni 2021 via Belcotax-on-web moet worden ingediend.

Aanvullende informatie en het model van de fiche 281.99 vindt u via het advies van de FOD Financiën gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 november 2020 (Numac: 2020016024).

Volgens de FOD Financiën zal de aansluiting op Belcotax-on-web voor de inkomsten 2020 gebeuren via rollen. Het is nu mogelijk om de rollen voor de Belcotax-on-web applicatie te coderen via de volgende link: https://iamapps.belgium.be/rma/generalinfo?redirectUrl=/rma&language=nl

Voor meer informatie hierover vindt u via de volgende link: Belcotax-on-web | FOD Financiën (belgium.be)

Volg de ontwikkeling van gemeentefinanciën op de voet en schrijf u in op de opleiding van Bart Engelen op 12 februari.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...