FinConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Lokale besturen nemen opnieuw meer leningen op

VVSG kon de meest recente kwartaalrapporten van lokale besturen inkijken en daaruit bleek dat Vlaamse lokale besturen weer meer leningen opnemen. Die kwartaalrapporten zijn minder uitgebreid dan de jaarrekeningen, maar zorgen wel snel voor een inzicht in de grote financiële ontwikkelingen. 

Een van de tendensen is dat de Vlaamse lokale besturen in 2022 een pak meer leningen hebben opgenomen dan in 2021, het zou over bijna een verdubbeling gaan. 

Een van de verklaringen voor deze tendens is dat men zoveel mogelijk geplande investeringen tegen het einde van de legislatuur ook af wil hebben, ook al zijn die investeringen heel wat duurder geworden door de inflatie natuurlijk. 

Daarnaast is het ook zo dat veel lokale besturen de beschikbare middelen hebben afgebouwd om een stuk van de investeringen te financieren, maar men wilde die middelen ook niet onder een bepaalde drempel laten zakken.  

Lokale besturen willen de rentestijgingen ook voor zijn door toekomstige liquiditeitsbehoeften nu al te financieren. 

 

De uitstaande schulden van de Vlaamse lokale besturen zijn in 2022 dan ook gestegen, is dit problematisch? Neen, want die schuld is nog steeds lager dan enkele jaren geleden. Daarnaast zijn er ook de evenwichtsmechanismen die erover waken dat besturen in staat moeten zijn de aflossingen te kunnen financieren.

 

Bron: VVSG

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...