FinConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wat met dringende niet-voorziene uitgaven?

Ingevolge de coronacrisis kunnen zich situaties voordoen waarbij dringende uitgaven nodig zijn, die door het bestuur niet voorzien zijn in de kredieten 2020.

De wetgever heeft hiervoor ook een noodoplossing voorzien in de BBC-regelgeving.

Artikel 269. Decreet Lokaal Bestuur

De gemeenteraad kan zonder de nodige kredieten over de uitgaven beslissen die door dwingende en onvoorziene omstandigheden vereist zijn, op voorwaarde dat hij daarvoor een met redenen omkleed besluit neemt.

In dezelfde omstandigheden en als het geringste uitstel onbetwistbare schade zou veroorzaken, kan het college van burgemeester en schepenen op eigen verantwoordelijkheid over de uitgaven beslissen. Het college van burgemeester en schepenen brengt de gemeenteraad daarvan onmiddellijk op de hoogte.

De bevoegdheid om over de uitgaven te beslissen, houdt ook de bevoegdheid in tot het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, het vaststellen van de plaatsingsprocedure, het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van de overheidsopdrachten.

In de gevallen, vermeld in het eerste en het tweede lid, worden de financiële gevolgen opgenomen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

Het is met andere woorden mogelijk om in geval van nood op verschillende kostenposten meer uit te geven dan er initieel was voorzien in het MJP. De nodige correcties kunnen (na de crisis) worden opgelost via een aanpassing van het meerjarenplan.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...