FinConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Sociale economie en sociaal aanbesteden

De lokale besturen spelen een belangrijke rol in het vormgeven van de sociale economie in hun gemeente. Gemeenten kunnen namelijk een regierol en een actorrol vervullen, maar kunnen ook klant zijn van sociale economieondernemingen.

Lokale besturen die een regierol opnemen op het vlak van de sociale economie, ontwikkelen een beleidsvisie rond de sociale economie, faciliteren en bevorderen de samenwerking met en binnen de sociale economie, en brengen lokale uitdagingen en partners van de sociale economie in kaart.

Een lokaal bestuur kan ook een actorrol als sociale economieonderneming aannemen. Lokale besturen kunnen namelijk zelf initiatief nemen op het vlak van de lokale diensteneconomie die sinds 1 juli 2023 ingekanteld werd in het nieuwe beleidskader van maatwerk bij individuele inschakeling.

De lokale besturen kunnen bijdragen aan de uitbouw van een dienstverlening waarbinnen doelgroepwerknemers tewerkgesteld kunnen worden. Ze kunnen zelf actief op zoek gaan naar kansen om lokale diensteneconomie-activiteiten te ontplooien binnen een maatschappelijk relevante dienstverlening.

Tot slot hebben lokale besturen met hun aankoop- en aanbestedingsbeleid een krachtige hefboom in handen om sociale impact te creëren. Deze rol van het lokaal bestuur vormt het ‘sociaal aanbesteden’. In deze bijdrage gaan we dieper in op de verschillende overwegingen en mogelijkheden van overheidsopdrachten met oog voor sociale inclusie.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in FinConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...