FinConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

NIEUW! Hypotheek, voorrechten en pand

Goed nieuws! Voor abonnees op FinConnect is het boek Hypotheek, voorrechten en pand vanaf nu beschikbaar. 

Samenloop ontstaat wanneer verschillende schuldeisers tegelijkertijd verhaal uitoefenen op het vermogen van dezelfde schuldenaar (bijvoorbeeld in geval van faillissement, collectieve schuldenregeling, verdeling of rangregeling na een gedwongen verkoop in het kader van uitvoerend beslag ...).

In theorie worden alle schuldeisers bij samenloop gelijk behandeld. Dit houdt in dat alle schuldeisers in principe pondspondsgewijs (i.e. evenredig in verhouding tot het bedrag van hun schuldvordering) uitbetaald worden indien het vermogen van hun gemeenschappelijke schuldenaar ontoereikend is.

Meer en meer wordt de gelijke behandeling van schuldeisers echter uitgehold door zekerheids­ rechten zoals onder andere hypotheken, voorrechten, panden ... Nadat alle schuldeisers met een zekerheid zijn uitbetaald, worden de schuldeisers zonder zekerheid pas uitbetaald. Meestal is op het grootste deel van het vermogen echter een zekerheid gevestigd zoals een hypotheek op de gezinswoning.

Belangrijk om te onthouden is dat deze redenen van voorrang (hypotheken, panden en voorrechten) alleen spelen in de verhouding tussen schuldeisers onderling en niet in de verhouding tussen schuldenaar en schuldeiser. De schuldenaar is immers in dezelfde mate gehouden om al zijn schuldeisers te voldoen los van het bestaan en de rang van een eventueel voorrecht. Zo kunnen alleen schuldeisers zelf en niet de schuldenaar het bevoorrecht karakter van een schuldvordering betwisten.

De wetgevende basis van deze zekerheidsrechten ligt her en der verspreid en is de laatste jaren verschillende keren gewijzigd. We denken hierbij onder andere aan het hervormde pandrecht dat in werking is getreden op 1 januari 2018 of aan het Nieuw Invorderingswetboek dat in werking trad op 1 januari 2020. Dit betreft maatschappelijk relevante rechtsfiguren. Aan bijna elke lening die de bank aan een particulier verstrekt, is immers een hypotheek verbonden.

In deze publicatie wordt een beknopt overzicht gegeven van deze rechtsfiguren en wordt een antwoord gegeven op tal van vragen die hierbij kunnen rijzen!

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in FinConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...