FinConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Uw verzekeringsportefeuille opnieuw bekijken kan geld opleveren!

Wanneer een lokaal bestuur een verzekeringsovereenkomst afsluit, moet dit volgens de regels met betrekking tot overheidsopdrachten verlopen. Verzekeringscontracten moeten dus periodiek aan de markt aangeboden worden en mogen niet eeuwigdurend zijn.

Het correct gebruik van de wetgeving overheidsopdrachten zouden de gemeenten minder hoge verzekeringspremies moeten opleveren. Is dat ook zo in de praktijk?

Het is moeilijk om dit in de praktijk te vergelijken onder andere door verschillen in patrimonium en personeelsbestand. De Vlaamse overheid onderzocht welke lokale besturen in de periode van 2018-2022 wel of niet een overheidsopdracht publiceerden in het federale portaal e-procurement en ging ervan uit dat besturen die niet terug te vinden zijn in dat portaal hun verzekeringsportefeuille niet aanbesteed hebben. Het is belangrijk in het achterhoofd te houden dat deze studie met een aantal veronderstellingen gevoerd is.

Uitgaven op de rekening '612 Verzekeringen' in de gemeentelijke jaarrekeningen van 2022 werden vervolgens geanalyseerd en in verhouding gebracht tot het aantal inwoners. 

Wat blijkt? In 2022 bedroegen de mediane uitgaven per inwoner aan verzekeringspremies 4,29 euro bij de lokale besturen die de afgelopen jaren hun verzekeringsportefeuille aanbesteed hadden. Bij lokale besturen die dit niet deden, was dat 5,36 euro. Lokale besturen die hun verzekeringsportefeuille op de markt zetten, kunnen dus een verzekeringspremie krijgen die tot 20% lager is dan voorheen! 

De volledige studie kan u hier terugvinden. 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...