FinConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Overheidsopdrachtenkalender 2018

 

2017 was een onvervalst overgangsjaar voor al wie met overheidsopdrachten in de weer is. Ook in 2018 staan er nog wat veranderingen/verplichtingen op de kalender, die onze redactie graag voor u samenvat.

 

 

  • Voor 15 maart 2018 was er de deadline voor het doorgeven van de statistische gegevens van uw bestuur met betrekking tot de overheidsopdrachten waarvoor de geraamde waarde lager is dan de drempels voor Europese bekendmaking.  De federale overheid heeft hiervoor een specifiek online formulier voorzien waarin u (nog steeds) de gegevens in enkele muiskliks kunt invoegen en doorsturen.

 

  • Vanaf 18 april 2018 mag het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) niet langer gebruikt worden in de papieren versie. Binnenkort wordt een Belgische applicatie gelanceerd waarmee het UEA online kan verwerkt worden. Meer info hieromtrent volgt binnenkort op de website van Public Procurement (en in de nieuwsbrief van FinConnect).

 

  • Vanaf 1 mei 2018 moeten alle aanbestedende overheden toegang hebben tot de toepassing Telemarc (de gratis web-interface die toegang verschaft tot onder meer de Nationale Bank, BTW en belastingen, Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, …). Connecteren kan via het elektronisch loket DIGIFLOW.

 

  • Vanaf 18 oktober 2018 wordt het gebruik van elektronische middelen (e-tendering platform) algemeen van toepassing voor alle aanbestedende overheden, voor zover het gaat over een opdracht waarvan de geraamde waarde de Europese drempels bereikt of overschrijdt. Het e-tendering-platform is bereikbaar via de website van Public Procurement. Vanaf 1 januari 2020 wordt het digitale pad trouwens ook een verplicht nummer voor alle overheidsopdrachten die onder de Europese drempels blijven.

 

Terzijde signaleren we ook nog dat vanaf 25 mei 2018 de GDPR (General Data Protection Regulation, of Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)) van toepassing is. Indien u bij de verwerking van overheidsopdrachten omgaat met persoonsgegevens, dan zal u daarbij de nieuwe regels in acht moeten nemen met protocollen die sluitend zijn. Onze redactie vatte voor u de krachtlijnen bondig samen. Voor meer info omtrent de concrete toepassing kunt u het best contact opnemen met de DPO (data protection officer) binnen uw bestuur.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...