FinConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Interview met auteur Stijn Lombaert: “Een boek over organisatieontwikkeling hoeft niet moeilijk te zijn.”

Op 2 mei verscheen het boek “Resultaatgericht management in lokale besturen” van auteur Stijn Lombaert. Het boek biedt een solide raamwerk aan lokale besturen om meer resultaatgericht te werken. Hierbij worden, naast veel praktische voorbeelden ook heel wat bruikbare modellen aangereikt waarmee besturen zelf aan de slag kunnen. Naast de focus op de groei van de organisatie biedt het boek ook handvaten aan om persoonlijk te groeien. We spraken met de auteur om te achterhalen wat zijn motivatie was om dit boek te schrijven.

 

 

FinConnect: Veel lezers zullen jou ongetwijfeld kennen van vorige publicaties zoals “Eerste hulp bij de beleids- en beheerscyclus” of van opleidingen. Kan je jezelf nog even kort voorstellen voor wie jou nog niet kent?

Stijn Lombaert: Ik ben iemand met een passie voor organisaties en mensen. Leiderschap, strategie en verandering zijn dingen waar ik graag mijn tanden in zet. Ik ben opgeleid als Handelsingenieur (beleidsinformatica) met een specialisatie in Overheidsmanagement. Beroepshalve ben ik Bestuursdirecteur Strategie & Ontwikkeling voor het provinciebestuur West-Vlaanderen waar ik dagelijks meehelp om strategie en organisatie op elkaar af te stemmen. Daarnaast houd ik me sinds kort via Legatus bezig met persoonlijke ontwikkeling. En van Star Wars word ik wild.

 

FinConnect: Van waar komt jouw interesse voor resultaatgericht management? Waarom wilde je dit boek schrijven?

Stijn Lombaert: Beroepsmatig werk ik binnen mijn organisatie al lang rond resultaatgericht werken. Vanuit de prille stappen met de implementatie van de beleids- en beheerscyclus had het provinciebestuur al snel door dat een gesmeerde organisatie veel meer nodig heeft dan een nieuw planningssysteem. Ik zag hoe doelstellingen realiseren en samenwerken écht kan werken door slim in te zetten op resultaten. Strategie, verandering en leiderschap zijn de vonken die nodig zijn om je organisatie mee op sleeptouw te nemen. Niet alleen om goed te plannen en te budgetteren maar ook om die mooie plannen efficiënt uit te voeren. En mensen daartoe te motiveren en te ontwikkelen. Dit boek schreef ik vooral om aan iedereen te tonen dat organisatieontwikkeling niet moeilijk moet zijn. De essentie is eenvoudig: richt je inspanningen en instrumenten op het doel dat je wilt bereiken. Maar al te vaak wordt die eenvoud uit het oog verloren.

 

FinConnect: Welke uitdagingen zie jij de komende periode voor organisaties die bezig zijn met lokaal beleid? Waar zouden zij prioritair op moeten inzetten?

Stijn Lombaert: Ik beschouw de afgelopen legislatuur als een periode waar voor organisaties die bezig zijn rond lokaal beleid veel is veranderd op het vlak van systemen en structuren, de hardere elementen uit organisatieontwikkeling. Voor gemeenten en OCMW’s bijvoorbeeld, zijn de implementatie van de beleids- en beheerscyclus en de integratie van het OCMW binnen de gemeente daar heel duidelijke exponenten van. Voor de komende periode komt het erop aan om iedereen binnen de organisatie mee te krijgen in dit nieuwe verhaal. Veel aandacht dus voor de mens in het verhaal. Zingeving, richting geven en mensen ontwikkelen en laten groeien zullen het verschil maken in de komende jaren.

 

FinConnect: Wat onderscheidt jouw boek van de vele managementboeken die elk jaar verschijnen?

Stijn Lombaert: Ik heb in dit boek mijn eigen ervaring verwerkt over hoe je creatief antwoorden zoekt voor de uitdagingen die verandering met zich meebrengt en hoe je met eenvoudige instrumenten een raamwerk kan bouwen om je organisatie slim te sturen. Eenvoudig en helder. Want het is mijn ervaring dat er over onderwerpen zoals leiderschap, strategie en verandering letterlijk duizenden modellen bestaan. Hoe kies je een model en wat is de essentie? En vooral, hoe koppel je al die modellen op een betekenisvolle manier aan elkaar? Het boek toont wat een solide basis is om verstandig je organisatie (en verandering) te sturen. Niet iedereen houdt evenveel van (management-)modellen als ikzelf. Ik geef graag mijn ervaring mee over wat werkt en niet werkt als basis. Zo spreek je binnen de organisatie meteen ook eenzelfde taal.

 

FinConnect: Het boek heet “resultaatgericht management voor lokale besturen”. Betekent dit dat dit enkel interessant is voor lokale besturen of kunnen andere organisaties er ook iets aan hebben?

Stijn Lombaert:  Absoluut. Dit boek gaat over hoe je slimme organisaties bouwt door alle instrumenten die je hebt op elkaar af te stemmen. Het is dus zonder enig probleem bruikbaar voor elke organisatie die snel en duidelijk de echte betekenis van organisatieontwikkeling wil kennen en daarmee praktisch en pragmatisch aan de slag wil gaan. Als je van eenvoud en resultaat houdt, dan biedt “Resultaatgericht management” alles wat je zoekt.

 

FinConnect: Volgt er, nu dit boek af is, een periode van rust of staan er nog zaken op jouw  agenda de komende maanden?

Stijn Lombaert: Dit boek kwam er uit passie voor organiseren en organisaties. Het was een plezier om het te kunnen schrijven. Rust is dus niet nodig, integendeel. Ik werk momenteel aan de verdieping voor het boek en er zijn mooie plannen om op basis ervan een unieke managementopleiding op te zetten waarmee we het leereffect nog willen verhogen. Daarnaast ben ik bezig met een boek (even eenvoudig) over persoonlijke ontwikkeling.

 

FinConnect: Bedankt voor dit gesprek en veel succes met jouw boek!

 

 

Resultaatgericht management in lokale besturen - 2018 - Stijn Lombaert.

 

 

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...